NJOV | Om NJOV
446
page-template-default,page,page-id-446,page-child,parent-pageid-296,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg

Stiftelsen NJOV äger, förvaltar och utvecklar järnvägsspåren och järnvägsmuseum samt kulturreservatet Pershyttan. Vi skapar värde för boende i Nora och Örebro län, besökare till Nora, företag och föreningar som verkar i Nora och för Nora kommun. Stiftarna är Region Örebro län, Örebro kommun, Nora kommun, Nora Bergslags Veteranjernväg, Örebro Läns museum, Järle byalag och Hembygdsföreningen Noraskog.

 

Europa Nostrapris

Europa Nostra – Nora har fått den högt värderade internationella utmärkelsen Europa Nostra för god god byggnads- och kulturminnesvård. Europa Nostra är en alleuropeisk organisation med uppgift att skydda och vårda det europeiska kulturarvet. Nora har erhållit tre Europa Nostra priser vilket är unikt. 1993 fick Nora medalj för Veteranjärnvägen och Pershyttans hytta och Nora trästad.

Stiftelsen NJOV har funnits sedan 1981. Verksamheten bestod ursprungligen av veteranjärnvägen och stationsområdet som lämnades över från Statens järnvägar. År 1985 blir Pershyttan en del av stiftelsens verksamhet genom köp från Avesta Jernverk AB. Tillsammans bildar de en unik kulturmiljö. Båda är skyddade med statliga styrmedel: Järnvägen som byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen och Pershyttan som kulturreservat enligt Miljöbalken. 1856 invigdes järnvägen som Sveriges första normalspåriga järnväg. Banan blev känd som järnets järnväg men var också en viktig transportled för en annan stor exportprodukt, Nitro Nobels explosiva varor.