NJOV | Järnvägsmuseum
374
page-template-default,page,page-id-374,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Järnvägsmuseum

Alla byggnader, broar, järnvägsväxlar, skyltar, maskiner, lok och vagnar ingår i en värdefull järnvägsmiljö utan motsvarighet i landet. Godsmagasinet är liksom andra byggnader i stationsområdet en del av Nora järnvägsmuseum. I godsmagasinet lastades och vägdes godset innan transporten gick vidare. Idag innehåller magasinet en utställning som visar ett rekonstruerat smalspår och ett normalspår med ånglok och vagnar. På en del vagnar går det att kliva ombord. Det finns även minnen från järnvägens historia som t ex gamla fotografier på alla stationshus längs den bana som NBJ trafikerade. Här finns också en modelljärnväg. 

 

I Nora växte ett helt område fram med byggnader kopplade till tågverksamheten. Det första stationshuset i Nora låg i slutet av spåren. År 1900 invigdes det nuvarande stationshuset med kontor för järnvägstjänstemännen på andra våningen. Lokstallar och verkstäder byggdes 1891 och innehöll även smedja, gjuteri, plåtverkstad och snickeri. Under några år i början av 1900-talet drevs en verktygsfabrik som snart lades ner och gjordes om till vagnverkstad. På 1930-talet uppfördes en kontorsbyggnad, som idag innehåller NBJ:s järnvägsarkiv, och en rälsbussverkstad med dieselloksstall. Det är möjligt att gå och titta i området.

 

Tågtrafikens behov skapade många byggnader och anläggningar längs järnvägssträckningen. Stationshus placerades ut på strategiska platser. Järle station byggdes redan 1853-54, två år innan järnvägen stod klar, och anses vara Sveriges äldsta stationshus. Längs banan byggdes även banvaktsstugor och ekonomibyggnader och över Järleån uppfördes ett imponerande brobygge.

 

Ett bra sätt att uppleva miljön är att åka en tur med museijärnvägen! Tänk på att det bara är tillåtet att gå över rälsen på särskilda övergångar. Det går också bra att boka en guidad visning runt stationsområdet eller i Pershyttan.

Öppettider

Stationsområdet: Öppet 365 dagar om året.

Godsmagasinet: Öppet under Nora Julmarknad 8-9 december 2018

Lördag: 10.00-14.00

Söndag: 10.30-14.00

Järnvägsgatan 1, ingång från stationssidan följ skyltning. Välkommen!

I anslutning till stationshuset i Nora växte ett helt stationsområde fram med en mängd byggnader och anläggningar för järnvägsdriftens alla behov. På stationsområdet finns välbevarade stationshus, banvaktsstugor och broar som utgör en värdefull järnvägsmiljö utan motsvarighet i hela landet. Allt finns kvar i det som vi kallar Järnvägsmuseum.